..:::Relieful..::: În cadrul judetului se întâlnesc doua trepte principale de relief masive montane, apartinând Carpatilor Meridionali (21%) si podis (inclusiv dealuri si depresiuni), respectiv subunitati ale Pod. Târnavelor. Altitudinile maxime de peste 2500 m apartin Muntilor Fagaras (Vf. Negoiu 2535m si Vf. Vanatoarea lui Buteanu 2508 m ). Altitudinile minime de 28 m sunt specifice Culoarului depresionar Târnava Mare. ..:::Reteaua hidrografica..::: Este formata în principal de râul Olt si afluentii sai de pe tronsonul aval confl. Ucea- aval confl. Vadu, între care important este Cibinul. La aceasta se adauga sectorul median al râului Târnava Mare si o mica suprafata din bazinul hidrografic al Sebesului, prin izv. Râurilor Secas si Dobra. Densitatea retelei hidrografice variaza între 1,4 km/km2 pe versantul nordic al M. Fagaras, pâna la 0,4 km/km2 si chiar sub aceasta valoare în Depresiunea Sibiu. Râul Olt strabate teritoriul judetului pe o lungime de 56 km, Cibin 80 km, Hârtibaciu 88km, Târnava Mare 75 km, Sadu 45 km. Lacurile naturale sunt de tip glaciar, fiind amplasate în Muntii Fagaras (Podragul, Podragelul, Bâlea, Doamnei, Avrig) si Muntii Cindrel (Iezerul Mare, Iezerul Mic, Jujilea). Dintre lacurile antropice se mentioneaza cele 15 lacuri instalate în vechile exploatari de sare din zona localitatii Ocna Sibiului (Lacul Avram Iancu este cel mai adânc lac de ocna din tara 126 m). De evidientat sunt lacurile artificiale de acumulare Negovanu-Sadu pe Sadu, Gura Râului pe Cibin, Bradeni I si Bradeni II pe râul Hârtibaciu si Ighis.

..:::Clima..::: Teritoriul judetului Sibiu apartine în proportie de cca 75% sectorului cu clima continental-moderata (tinutul cu clima de dealuri) si în proportie de cca 25% sectorului cu clima de munte. Mediile anuale ale temperaturii aerului oscileaza în jurul valorii de 9,0 0C, în partea joasa a judetului (9,4 0 C la Boita si 8,9 0 C la Sibiu), coboara sub 5 0 C, pe pantele muntilor mijlocii (4,30 C la Paltinis) si sub 0,0 0 C pe culmile muntilor înalti. Cantitatile medii anuale ale precipitatiilor atmosferice totalizeaza 652,9 mm. Vânturile sunt predominante din NV si SE si au o viteza medie anuala care oscileaza între 1,8 si 4,5 m/s la Sibiu si 1,5 si 6,5 m/s la Paltinis.
..:::Resurse ale subsolului..::: Gazele naturale (metan). Pe teritoriul judetului Sibiu se gasesc cam Ľ din structurile gazifere ale Transilvaniei (de ex. anticlinalul Rusi, Copsa Mica, Nou Sasesc, Bazna etc.). Roci utile si materiale de constructii se întâlnesc în zona montana si anume calcare cristaline marmoreene (lânga Porumbacu de Sus, Poplaca, Sibisel etc.), calcare tectonice pentru var la Cristian etc. In zona sedimentara sunt prezente argilele comune la Dumbraveni, Medias, Bazna, Agnita etc., nisipuri si pietrisuri în albia minora si majora a râurilor Olt, Cibin, Hârtibaciu, Sadu.
..:::Rezervatii naturale..::: Prezenta unor plante si asociatii vegetale rare, a unor forme de relief ori a unor depozite geologice specifice a permis delimitarea în cadrul judetului a unor rezervatii naturale, dintre care amintim complexe – Iezerele Cindrel – Gura Râului si lacul si golul alpin Bâlea, botanice – dealul Magura, calcarele fosilifere de la Cisnadioara si Turnu Rosu, vulcanii noroiosi de la Hasag si Lacul fara Fund de la Ocna Sibiului.